«الرِّجالُ قَوّامُونَ عَلَی النِّساءِ » یعنی چه؟
آیه شریفه :
«الرِّجالُ قَوّامُونَ عَلَی النِّساءِ بِما فَضَّلَ اللّهُ
بَعْضَهُمْ عَلی بَعْضٍ وَ بِما أَنْفَقُوا مِنْ أَمْوالِهِمْ...»
چه معنایی دارد؟
آیا مردان بر زنان برتری دارند؟
آیا این آیه موجب تحقیر زنان نیست؟
ترجمه آیه:
مردان، سرپرست و نگهبان زنانند، بخاطر برتریهایی که خداوند (از نظر نظام اجتماع) برای بعضی دیگر قرار داده است و بخاطر انفاقهائی که از اموالشان در مورد زنان میکنند.....
نکات قابل توجه در آیه شریفه؛
الف) در رابطه با معناى كلمه «قوام» آمده است: «القوام من القیام و هو اداره المعاش»؛ یعنى، «قوّام» مشتق شده از «قیام» و آن به معناى اداره امور زندگى است، (تفسیر المیزان، ج 4، ص 215).
ب ) گستره این حكم محدود به روابط خانوادگى است. به عبارت دیگر این آیه، بیانگر برترى مطلق مرد نسبت به زن نیست و تنها مسؤولیت مرد در سرپرستى كانون خانواده را بیان نموده و به دنبال آن، به برخى از توابع این مسؤولیت (مانند لزوم تأمین نیازهاى اقتصادى خانواده) اشاره مىكند.
ج ) فلسفه این حكم آن است كه به طور طبیعى مرد، توانایى بهترى براى اداره خانواده و تأمین نیازمندىهاى آن دارد. از طرف دیگر زن نیازمند محیطى امن همراه با آسایش كافى است تا در پرتو آن، بتواند به انجام وظایف دیگرى كه در نظام آفرینش بر عهده او قرار داده شده است (مانند حمل، رشد و تربیت فرزند و...) بپردازد. بنابراین ریاست و مسؤولیت مرد و در راستاى آن تلاش براى اداره و تأمین نیازهاى خانواده، نه تنها امرى شرعى؛ بلكه حقیقتى تكوینى و متناسب با نظام خلقت زن و مرد است.
د ) در همین آیه دو فلسفه براى مدیریت و سرپرستى مرد نسبت به زن بیان شده است:
هـ ) تجربه نشان داده است كه زن با صورت فطرى، جورى آفریده شده كه نیازمند تكیه نمودن بر مرد و اتكاء به مدیریت اوست. امروزه حتى زنان غربى از جابجایى مسؤولیتهاى زن و مرد و پذیرش اداره زندگى و شكستن حقوق مرد در روابط خانوادگى و بى اعتنایى به مسؤولیت مرد در سرپرستى و اداره كانون خانواده، به ستوه آمده اند.
اسلام با سپردن مدیریت و سپردن خانواده به مردان، تمامى مناسبات میان مرد و زن و تفاوت در روحیات و آفرینش آنان را رعایت كرده است. 1- « بما فضل الله بعضهم على بعض» به دلیل امتیازهایى كه خداوند براى برخى از بندگانش قرار داده است. 2- «و بما انفقوا» به جهت این كه مخارج زندگى زن و نفقه او به عهده مرد است.
بنابراین:
1- مفهوم اصلی آیه مربوط به شوهران و همسرانشان میباشد، یعنی مردان در محیط زندگی خانوادگی مسئولیت سرپرستی و مدیریت خانواده را بعهده دارند و اینچنین نیست که بگوئیم جنس زن باید تحت سرپرستی جنس مرد قرار بگیرد و چنانکه میدانیم مردان به عنوان فرزند تحت قیومیت و مدیریت والدین و از جمله مادران خود هستند و به هر مقام علمی و سیاسی که برسند، دستورات مادر برای آنان واجب الاتباع است از طرفی باید دانست که زن در غیر امور خانوادگی و در امور شخصی از قبیل حفظ اموال شخصی، اداره و اجرای برنامههای آن، مراجعه به محاکم و… تحت قیومیت شوهر نیست
2- برتریهائی که خداوند برای مردان قرار داده، دو مفهوم میتواند داشته باشد:
الف ـ برتری در توانائی کسب کمال، جهات انسانی، کرامت، فهم و شعور حقائق و…عبدیت.
ب ـ برتری از جهت توانائی اداری، اجرائی، قدرت دفاع، تحمل کارهای سخت و سنگین.
باید دانست که برتریهای مذکور در آیة کریمه طبق نظر مفسرین، برتری از جهت دوم است و این منافاتی ندارد که زن نیز در جهات دیگر برتری داشته باشد.
در نتیجه : این آیه در صدد تبیین وظیفه مرد است نه در صدد برتری دادن مرد بر زن.ویا کوچیک کردن جایگاه ومقام زن.
تفسیر زیبایی از مقام معظم رهبری است که می فرمایند:
این آیه بدین معناست که سرپرستی امور خانه به دوش مرد است. مرد باید برود کار کند.معیشت خانواده به عهده اوست. زن هر چه ثروت دارد مال خودش است اما معیشت خانواده به دوش او نیست.
این طور هم نیست که بگوییم همه جا باید خانم از آقا تبعیت کند،نخیر. چنین چیزی نه در اسلام داریم و نه در شرع. آیه «الرجال قوامون علی النساء» معنایش این نیست که زن باید در تمام امور تابع شوهر باشد.نه! یا مثل برخی از این اروپا ندیده های بدتر از اروپا و مقلد اروپا ،بگوییم که زن بایستی همه کاره باشدو مرد باید تابع باشد. نه این هم غلط است.
بالاخره دو تا شریک و دو تا رفیق هستند. یک جا مرد کوتاه بیاید و یک جا زن کوتاه بیاید. یکی اینجا از سلیقه و خواست خود بگذرد و دیگری در جای دیگر، تا بتوانید با هم زندگی کنید.
اما خداوند متعال تفاوت طبیعی را در زن و مرد قرار داده است. خدای متعال طبیعت زن را ظریف قرار داده است. بعضی از انگشتها خیلی درشت و گنده هستند و برای کندن یک سنگ از زمین خیلی مناسب است، اما اگر بخواهند یک جواهر خیلی ریز را لمس کنند معلوم نیست بتوانند بردارند.
اما بعضی از انگشتها ظریف و باریکند. آن سنگ را نمی توانند بردارند اما آن خرده جواهر و خرده طلا را می توانند از روی زمین جمع کنند. زن و مرد این طورند. هر کدام یک مسئولیتی دارند. نمی شود هم گفت که مسئولیت کدامیک سنگین تر است. مسئولیت هر دو سنگین است. هر دو لازم است. خدا اینها را اینطور کنار هم قرار داده است.
شما هم در نظر بگیرید بیتا برای یافتن شوهر به این جا نیامده!!!!!
شما و آقای خراسانی همش می خواید جو را به صورتی نشان بدهید که بقیه می خواهند نعوذبالله به پیامبر و ائمه توهین کنند!!!!!!!!!!!
مگر بی نام چه گفت که شما بی اصل و نسبی را به پیامبر از زبان ایشان نسبت می دهید!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟
توبه کنید!!!
یا خداااااااااااااااااااااااااااا
زندگی با جنگ و جدال مرد و زن . برابری و مساوات زن و مرد . پس باید مردان نیز مهریه برای خود تعیین کنند چون زنان جای مردان را در چند شوهری نیز پر می کنند.